We hebben het allemaal wel eens gedaan. De verkeerde rij gepakt in de supermarkt. De kortste was het! Ondertussen hield je geen rekening met het feit dat op moment van beslissen Saskia aan het afrekenen was. Niet wetend dat Saskia haar bonnen altijd ter plekke dubbelcheckt. En niet beseffend dat Saskia niet naar huis zou gaan zonder haar rechtmatige korting of met ook maar één cent te weinig terug.

Eigenlijk had je het wel kunnen weten trouwens, want Saskia’s (je weet precies wie ik bedoel) zijn overal ter wereld te herkennen aan hun kortpittige kapsel. Net zoals er een hele hoop andere dingen zijn waar je op kan en vooral op moet letten bij het uitkiezen van de juiste rij. Het is namelijk geen rocket science. Als je niet weet wat het wel is, no worries. I got you wederom. 

Stap 1

Bekijk welke kassa het snelst beweegt. Welke caissière is het snelst? Hint: het zijn vaak toch wel de Marokkaanse dames. Ik weet niet wat het is, maar op de één of andere manier zijn ze gewoon pro met dat ding. Het zijn in elk geval nooit de (voornamelijk Nederlandse) huisvrouwen die overduidelijk spijt hebben van hun levens- en/of carrièrekeuzes. Kijk in het verlengde van dit laatste ook vooral of er überhaupt mensen achter de kassa zitten met een zure snuit. Zij gaan niets voor je betekenen die dag. Is er een pinkassa open? Die willen vaak ook vlotter gaan.

Stap 2

Let op de andere klanten in de rij. Veel of weinig boodschappen? Hebben ze hun geld al klaar? Zijn ze aan het bellen? Hoe oud? En wie rekent er op dat moment af? Is het een lastige klant? Een kleingeldbetaler? Een toerist?

Rij gevonden?

Ok, top, maar besef dat het nu nog niet over is. Je hebt andere dingen te doen dan de hele dag in een rij staan. Stay scherp!

In geval van nood

Alles is nog niet verloren als blijkt dat je de verkeerde rij hebt gekozen. Ook voor advies daarover kun je hier terecht.

Stap 3

Hou je ogen open voor nieuwe kassa’s. Helemaal op plekken waar je als zoveelste in de rij gratis boodschappen kan krijgen.

Stap 4

Lach die ene persoon die al de hele tijd stiekem een wedstrijdje met je houdt uit als je wegloopt.

NB. Ik heb in dit stappenplan geen rekening gehouden met eventueel gezelschap waar je mee rolt. Het spreekt voor zich dat als je met twee of meer personen bent, jullie je winkans spreiden en gewoon allemaal een andere rij kiezen. Duh!

Jercy

1986. Amsterdam. Loveable asshole.