Ik ben een moeilijke eter. Het komt de laatste tijd ineens veel ter sprake en om de een of andere reden logischerwijs valt de vraag “wat is je lievelingseten?” daarom ook regelmatig. Alsof men nu patat met appelmoes en een frikandel verwacht te horen. Ik ben kieskeurig, niet zeven jaar oud, thank you. Om antwoord te geven op de vraag, however: nasi goreng. (Nasi is rijst en nasi goreng is gebakken rijst. Een belangrijke distinctie, heb ik laatst op pijnlijke wijze ontdekt. Het zal me er echter niet van weerhouden in de rest van dit stuk gewoon nasi te zeggen. Dat leest lekkerder, geloof me maar.) Om nog specifieker te zijn: de nasi van m’n pa, hierna genoemd de NVMP.

De NVMP is de maatstaf. De lat, zo je wilt. De nasi die andere nasi moet willen zijn. Vroeger was ik me totaal niet bewust van het goud dat we thuis in handen hadden. Een beetje net zoals hoe rijke kids hun privileges als de norm beschouwen en het raar kunnen vinden dat er mensen zijn die geen butler kunnen betalen. Pas toen neefjes en nichtjes op gelegenheden waar eten meegebracht moest worden, begonnen te vragen naar de NVMP begon ik het eindelijk te beseffen.

M’n vader kan niet tegen ei, dus dat zat er dan ook nooit in en ik heb weetikveel hoeveel (maar veel!) jaar niet geweten dat er ei in nasi hoorde te zitten. Toch komt zelfs de beste nasi met ei die ik ooit heb gegeten, niet in de buurt van de NVMP. Warm. Koud. Met óf zonder satésaus. Elk moment van de dag. Je kunt me ervoor wakker maken. Zelfs als ik het daarvoor nog als midnight snack heb gegeten. Ik zou ver gaan voor de NVMP. Hoe ver? Nou, gooi aan en lees verder!

[Voorbeeldje ter illustratie]

Ik ga heerlijk op die nasi
Gekkigheid, ik moest dit ook proberen voor die nasi
Ik heb heel veel over voor die nasi
Hoeveel? Ik laat tinderdates schieten voor die nasi
Je mag me aanrijden voor die nasi
In de ziektewet. Zware tijden, maar met nasi
Ik stop met blowen voor die nasi
Ja, ik ben een stoner, maar fuck assie voor die nasi
Ik kap met uitgaan voor die nasi
Lekker op de bank voor de buis met die nasi
Fuck it, ik kijk Suits voor die nasi
Gooi al m’n principes overboord voor die nasi
Ik start met vloggen voor die nasi
Welkom bij een nieuwe vlog van Jercy over nasi
Ik schrijf serenades aan die nasi
Of beter, ik vraag of ik mag trouwen met die nasi

Jercy

1986. Amsterdam. Loveable asshole.