Het is geen geheim dat ik fan ben van Kanye West. Ik gun hem het beste. Ook als hij zich weer eens idioot, onhebbelijk of downright als een asshole heeft gedragen. Misschien zelfs juist omdat hij dat zo vaak doet. Wie zal het zeggen?

Toen hij kleine onschuldige Taylor d’r momentje stal bij de grammy’s in 2009 kon ik als weldenkend persoon echter wel erkennen dat dat super not done was–ondanks het feit dat hij totally gelijk had. Ik bedoel, kijk even naar deze shitclip van Taylor en zeg me dat Single Ladies van Beyoncé (waar ik niet eens naartoe ga linken, want je weet precies welke clip ik bedoel) niet beter is. Beyoncé is the one true king! Sorry, was even in de war met GoT. Beyoncé had dus moeten winnen, maar ik dwaal een beetje af…

Je kunt je dus wel voorstellen dat ik de beruchte lines uit Famous op TLAP semi-grappig vond. Hier nog even voor de duidelijkheid:

For all my Southside niggas that know me best
I feel like me and Taylor might still have sex
Why? I made that bitch famous

Je kunt je misschien nog wel meer voorstellen dat ik immens veel (nieuw) respect voor ‘m kreeg toen ‘ie zei dat hij dat met haar toestemming heeft gedaan. En je kunt je uiteraard de verwarring waarin ik verkeerde wel voorstellen toen frau Swift dit stelselmatig ontkende.

De waarheid, weten we sinds 18 juli jongstleden, is echter dat Taylor simpelweg geget (betrapt, red.) is. Al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt hem wel. Op een dag die het geheel extra veel jus geeft:

T-Swift gooit het nu op het feit dat ze nooit wist dat het woord bitch gebruikt zou worden, maar dat doet er niet toe. De eerste (en grootste) leugen was namelijk dat ze helemaal van niets wist, terwijl er hardcore bewijs is dat ze Kanye wel toestemming heeft gegeven om haar naam te gebruiken. Bewijs dat naar buiten is gebracht door Kim Kardashian West, voor de duidelijkheid. En daarom voelt ze zich nu exposed. Volledig terecht, want ze is ook exposed. Als de leugenachtige slang die ze is. #KimExposedTaylorParty was helemaal trending en het was glorieus.

Nu kun je zeggen dat ze alleen maar aan haar imago dacht etc., maar er speelt veel meer. Het meest problematische aan deze situatie is namelijk niet (alleen) dat Taylor een manipulatieve heks is die dit vaker doet. Iets dat overigens heel makkelijk uit haar professionele carrière te distilleren valt. Eerdere slachtoffers waren John Mayer, Katy Perry en Calvin Harris. Het meest problematische is het feit dat ze dondersgoed weet dat Kanye als zwarte man inherent gezien zal worden als de bad guy. Daar komt nog eens bij dat ze al sinds 2009 (het jaar van het grammy-incident) bezig is met over de rug van Kanye bekender te worden. Ironisch genoeg precies zoals hij zei. Eerst in een slachtoffer-rol, toen een tijdje op een leuke manier en nu weer in de bekende slachtoffer-rol — iets waar ze ondertussen een carrière omheen heeft gebouwd. Je kunt niet zo laag zijn.

DAAROM ga ik nu heeeeeeeerlijk op alle opiniestukken en alle memes waarin Taylor Swift met de grond gelijk wordt gemaakt. Eigen schuld, dikke dikke DIKKE bult.

Jercy

1986. Amsterdam. Loveable asshole.